» direct naar zoek en menu

Tijdschrift voor webwerkers » Artikel #30

Goed gereedschap - Een weblogtool voor iedereen

In den beginne was er Blogger. Het was 1999 en bijna niemand had nog van het woord weblog gehoord. Drie jaar later zijn er honderden Nederlandse weblogs en ook het aantal weblogtools groeit gestaag. Maar wat is het verschil? En welke is geschikt voor jouw weblog? Een vergelijkend warenonderzoek.

Toen Blogger aan zijn opmars begon was het een zegening. Nooit meer met HTML-editors code veranderen, maar gewoon na het inloggen je stukje tikken en op ‘Publish’ drukken. Blogger zorgde (en zorgt) ervoor dat de boel goed op de server terechtkwam. Zonder gedoe.

Dat ging lang goed, tot Blogger begon te lijden onder een te groot aantal gebruikers. De server was steeds vaker onbereikbaar en het gebeurde ook regelmatig dat Blogger posts ‘opvrat’. Je drukte op ‘Publish’ en vervolgens gebeurde er niets. Je noest gewrochte stukje was echter weg.

Die slijtage van Blogger was één van de redenen voor diverse (hobby)programmeurs om te gaan werken aan een alternatief. De eerste die zijn alternatief presenteerde was Noah Grey. Zijn Greymatter veroverde stormenderhand de weblogwereld. Een setje scripts dat iedereen die CGI-scripts mocht gebruiken van de provider kon draaien. Greymatter maakte het weblog onafhankelijk van externe websites zoals Blogger en bouwde iets in dat inmiddels niet meer weg te denken is: Het reactiepaneel.

Greymatter was echter ook niet perfect. Het script had (en heeft) namelijk de neiging om bij ongeveer duizend postings te ‘ontploffen’. Dat wil zeggen dat het daarna niet meer bruikbaar is. Omdat Grey zijn scripts niet meer verder zou ontwikkelen werd het tijd voor een nieuwe generatie weblogtool. De populairste hiervan is Movable Type. In Nederland wordt vaker het Nederlandse Pivot gebruikt. Van Vlaamse bodem wordt ook nog Nucleus besproken.

Blogger

Est.

1999

Maker

Evan Williams/Meg Hourihan/Pyra Labs

Benodigdheden

Via FTP bereikbaar webaccount

Beschrijving

Verkrijgbaar sinds 1999 en de oermoeder van alle weblogtools. De interface van Blogger is Spartaans en de mogelijkheden zijn beperkt. De templates zijn volledig aanpasbaar. Het in 2002 geïntroduceerde Blogger Pro biedt meer mogelijkheden, maar kost op dit moment 35 dollar per jaar.

Voor

Geen enkele kennis van scripts nodig
Werkt op (bijna) elke webruimte
Mogelijkheid tot gratis webhosting (Blogspot)
Meerdere weblogs makkelijk aan te maken

Tegen

Technische stabiliteit nog steeds niet optimaal
(Nog) geen ingebouwde commentaarmogelijkheid
Weinig mogelijkheden
Maakt je weblog afhankelijk van een externe site.

Greymatter

Est.

2000

Maker

Noah Grey

Benodigdheden

Webruimte met CGI-bin
Enige technische kennis of belangstelling

Beschrijving

Zo’n twee jaar oud maar toch nog veel gebruikt. Iedereen was vol lof over de scripts van Grey totdat bleek dat Greymatter verre van ideaal werkte als de grens van duizend postjes werd overschreden. De CGI-scripts vergen namelijk veel van de server waar ze op draaien. Niettemin een eervolle vermelding als eerste Blogger-concurrent.

Voor

Eerste logtool met reactiefomulieren
Volledig aanpasbare layout
Draait geheel onafhankelijk van andere sites

Tegen

Wordt niet meer verder ontwikkeld
Kans op technische problemen na 1000 postjes
Voor elk nieuw log is een nieuwe installatie nodig
Werkt nogal langzaam

Movable Type

Est.

2001

Makers

Ben en Mena Trott

Benodigdheden

Webruimte met CGI-bin Enige technische kennis of belangstelling

Beschrijving

Na Greymatter was het de beurt aan Movable Type om zieltjes te winnen in weblogland. En dat is terecht gelukt. Want Movable Type is gewoon een mooi systeem. Een kant-en-klaar Content Management Systeem op CGI-basis. De voordelen ten opzichte van Greymatter zijn groot. Zo is het mogelijk om meerdere logs met één installatie bij te houden en zijn postjes onder te brengen in categorieën. Daarnaast loopt Movable Type een stuk sneller en soepeler.

Voor

Erg compleet
Meerdere weblogs met één installatie
Onafhankelijk van externe websites
Layout volledig aan te passen
Ingebouwde reactie- en TrackBack-functionaliteit
Zeer gebruiksvriendelijk

Tegen

Installatie kan ingewikkeld zijn
Veel verschillende templates, dus veel codeerwerk

Pivot

Est.

2001

Maker

Bob den Otter

Benodigdheden

Webruimte met PHP-ondersteuning Een beetje technische belangstelling

Beschrijving

Eén van de meest gebruikte weblogtools van Nederland is ook gemaakt in Nederland. Collega-auteur Bob den Otter stelde in 2001 de weblogtool van zijn website Mijn Kop Thee ter beschikking van de weblogwereld. En sindsdien is Pivot al diverse malen uitgebreid en verbeterd. Erg mooi is de what-you-see-is-what-you-get-interface. Ook de makkelijke installatie is een groot pluspunt.

Voor

Relatief simpele installatie
Goede WYSIWYG-editor
Script herbouwt snel bestanden
Templates volledig aan te passen
Onafhankelijk van andere websites

Tegen

Interface niet echt intuïtief
Geen volwaardige mogelijkheid voor meerdere logs
Technische fijnafstemming luistert nauw.

Nucleus

Est.

2001

Maker

Wouter Demuynck

Benodigdheden

Webruimte met PHP en mySQL-database
Technische kennis

Bechrijving

Ook uit Vlaanderen komt een veelgebruikte weblogtool. Nucleus wordt door alle gebruikers met veel lof bezongen. Nucleus is gebaseerd op PHP en mySQL, en daardoor kan het voor newbies even lastig zijn om te installeren. Maar als het eenmaal werkt, dan loopt het ook als een trein. Door het gebruik van een database werkt Nucleus erg snel.

Voor

Snel
Werkt met database
Rustige interface
Onafhankelijk van andere sites
Templates zijn goed aan te passen
Meerdere weblogs mogelijk
Verkrijgbaar in meerdere talen

Tegen

Kan lastig zijn voor newbies

Conclusie

Nee, we gaan geen cijfers geven aan weblogtools. Je moet namelijk kijken naar wat je wil en wat je mogelijkheden bij je provider zijn. Heb je alleen standaard webruimte bij je inbelprovider, dan is Blogger je enige keuze. Heb je een CGI-bin, dan kun je kiezen tussen Greymatter en Movable Type. De laatste geniet onze voorkeur. Movable Type, Pivot en Nucleus zijn alle drie uitstekende weblogtools die elkaar weinig ontlopen. De systeem- en/of gebruikseisen zullen de doorslag moeten geven.

Auteur

Martijn van Es

is internetjournalist en redacteur van Naar Voren. Hij houdt zich sinds 2000 bezig met de weblogwereld en gebruikt(e) achtereenvolgens Blogger, Greymatter, Movable Type en Pivot.

Publicatiedatum: 03 december 2002

Let op

Naar Voren is op 18 juli 2010 gestopt met publiceren. De artikelen staan als een soort archief online. Het kan dus zijn dat de informatie verouderd is en dat er inmiddels veel betere of makkelijkere manieren zijn om je doel te bereiken.

Copyright © 2002-heden » NAAR VOREN en de auteurs