» direct naar zoek en menu

Tijdschrift voor webwerkers » Artikel #2

We gaan van linkestein - Maak je weblog veel origineler

Al bijna 3 jaar onderhoud ik een weblog: een website met dagelijks vernieuwde content, meestal voorzien van veel interessante links naar onnozelheden.

Ooit, 'in den beginne', was er maar een handjevol weblogs. Het vinden van links was toendertijd niet zo'n probleem, er was genoeg keuze en de kans dat een ander dezelfde link had staan was minder groot dan tegenwoordig. De laatste keer dat ik keek waren er zo'n 650 weblogs actief in Nederland. Allemaal op zoek naar interessante links op het megabezette Internet. Wanneer je denkt een leuke link te vinden, is de kans groot dat iemand je al voor was. Je hebt daarnaast nog kans om voor 'linkripper' uitgemaakt te worden, zonder je bewust te zijn van enig kwaad. Je kunt immers niet alle 650 weblogs aflopen ter controle. Niet alle webloggers zijn overigens op zoek naar links, er zit ook een deel zogenaamde 'lifeloggers' tussen. Deze mensen beschrijven geen links, maar hun eigen leven.

Mij wordt geregeld gevraagd waar ik in hemelsnaam mijn links vandaan haal. Hoe kun je in dit onmetelijke doolhof nog de weg vinden en dan ook nog eens de juiste weg naar interessante links? Dat valt niet mee, maar ik zal een tipje van de sluier oplichten. Misschien is het gesneden koek voor de doorgewinterde 'linkdumper' (zoals ik), toch zal ieder er z'n voordeel mee kunnen behalen. De weg naar links valt tegen, maar is niet onbegaanbaar.

Laat ik beginnen met het nieuws. Niet het gangbare nieuws, want dat is in iedere online krant te lezen. Het meeste nieuws komt bij Yahoo en Google vandaan, maar daar haalt iedereen het al. Het is dus verstandig om andere bronnen na te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens de categorieën van Moreover door, een ongelooflijke bron van nieuws uit heel de wereld, geselecteerd naar regio en onderwerp. Of ga naar Slate, de nieuwssite van MSN: vaak nét even een andere kijk. Voor het wat absurdere nieuws kun je terecht bij Forteantimes: nieuws over vaak onvatbare zaken, het zou de krant van Mulder uit X-Files kunnen wezen. En als laatste tip kun je Un Known News bezoeken, de naam zegt genoeg.

Niet iedereen is op zoek naar nieuws. Persoonlijk zorg ik er voor dat er zo weinig mogelijk nieuwsartikelen op mijn site staan. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil ik er wel eens naar linken. Ik heb het idee dat webloglezers niet zitten te wachten op weer een artikel over deze of gene: men zoekt vertier. Daar zit vaak wat meer zoekwerk aan vast. Als je er snel bij wilt zijn kun je de nieuwe aangemaakte tellers (website statistieken) doorlopen, dit betekent meestal dat de site net in gebruik is genomen en je er vers bij bent. Een aantal tellers verzorgen deze dienst. Iedereen kent de tellers van Nedstat, maar ook Hotstat en Mystat verzorgen deze functie, al zijn deze laatste twee niet zo uitgebreid als Nedstat. Je komt hier echter maar zelden parels tegen. Ze kúnnen er tussen zitten als je even het geduld neemt om alles door te nemen.

Het mooiste is als je zelf goede links weet te spotten. Uit de vergaarbak van een ander halen is vruchtbaar, maar niet altijd even bevredigend. Verzamelsites zijn handig, nadeel is dat je vaak alles moet doorlopen om iets tegen te komen. Daarom is het fijn dat sommigen bijhouden wat er nieuw is op hun site, dat scheelt een hoop klikwerk. Loop af en toe eens door de toevoegingen bij Aardvark of Altervistas (deze laatste is volgens mij over en sluiten, maar wie weet komt hij nog tot leven) bijvoorbeeld. Men kan daar eigen sites opgeven en soms zit er goede humoristische kwaliteit tussen. En vergeet vooral de zoekmachines niet, waar je een schat aan informatie vindt. Vage zoektermen kunnen je op de vreemdste plekken brengen, maar soms is wat gerichter zoeken beter. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een flashfilmpje en zoek op "weird.swf" of iets dergelijks of naar "funny.ram" voor een Real Media filmpje. Wees daar creatief mee en je haalt prachtige dingen naar boven.

Veel vind je bij anderen, zij hebben het evengoed weer van anderen, evenals zij het ook weer van anderen hebben. Je moet alleen wel proberen om sites te vinden die links hebben naar jouw smaak. Een idee is natuurlijk om Weblogs.com af te zoeken naar weblogs die bij jou passen. Plaats die in je favo's en ga er af en toe langs, je vindt vast wat bruikbaars op die manier. Daarnaast heb je pagina's als Fark: de linkverzamelaars. Fark zelf is alleen niet verstandig, aangezien iedereen daar komt, maar er zijn wel andere minder bekende zoals Zfilter en Catch. Via hen kun je ook weer anderen vinden. Ook de zogenaamde E/N (everything/nothing) sites zijn goed voor dagelijkse onzin, ze verschillen niet veel van weblogs, behalve dat er onzinnig veel naar elkaar gelinkt wordt en er meestal meer tekst aanwezig is. Goede voorbeelden van E/N zijn Pheends en CrazyAss. Het zal niet moeilijk zijn er meer te vinden, aangezien je via driekwart van de links bij anderen terecht komt. Via voorgaande links kom je veelal uit bij de minder serieuze zaken, maar er is meer dan onnozelheden. Op het gebied van design bijvoorbeeld is ook veel te vinden, via het bekende Computerlove of Halfproject, beide een soort weblog op het gebied van design. Hier komen echte parels vandaan.

En als het nou helemaal niet lukt, dan kun je altijd nog Blogdex doorlopen op zoek naar dagelijkse zooi, wetende dat half webloggend Internet de link al heeft gezien.

Als je bovenstaande links als uitgangspunt neemt en een beetje verder kijkt dan je neus lang is, dan moet het lukken om de websites te vinden die 'schijnbaar' onvindbaar zijn. Dan gaat ook iedere lifelogger Van Linkenstein. En kan ik er wel mee stoppen.

Auteur

remco sikkema

onderhoudt sinds juli 1999 een weblog. Hij was gastschrijver voor de E-zine edities van Aanvang.net ('99 en '00).

Remco is tevens medeoprichter van Linklust.com, een Europese weblog community met ruim 300 leden.

In het dagelijks leven werkt Remco voor één van de grootste ISP's ter wereld.

Publicatiedatum: 22 mei 2002

Let op

Naar Voren is op 18 juli 2010 gestopt met publiceren. De artikelen staan als een soort archief online. Het kan dus zijn dat de informatie verouderd is en dat er inmiddels veel betere of makkelijkere manieren zijn om je doel te bereiken.

Copyright © 2002-heden » NAAR VOREN en de auteurs